założenie własnej restauracji

Założenie własnej restauracji

Gdy praca u kogoś ci nie pasuje lub jej nie możesz znaleźć zawsze masz rozwiązaniem w postaci samozatrudnienia. Od zawsze kuchnia była Twoim ulubionym pomieszczeniem w domu? Twoje wykształcenie łączy się ściśle z gastronomią? Jednak nie chcesz pracować na zmywaku w większej restauracji w Anglii? Warto więc pomyśleć o założeniu swojej własnej małej gastronomi, albo zainwestować więcej pieniędzy i może nawet luksusowa restauracja? Pomysł przypadł CI do gustu? No to czas zacząć działać firma i praca w Pasymiu może być niezwykłą przygodą życia. Pierwsze kroki jakie należy podjąć to założenie w urzędzie miejskim działalności. Nadanie formy i kodów działalności. Następnie nadanie numeru NIP w urzędzie skarbowym oraz REGON w urzędzie statystycznym. Jak widać początek wiąże się z bieganiem po urzędach. Ale załatwianie tych formalności jest niezbędne. Kiedy już wynajmiemy lokal i zaczniemy myśleć o sposobie urządzenia, warto najpierw zapoznać się z wymogami sanitarnymi. W przypadku gastronomi są one ściśle określone. Począwszy od toalety dla klientów, przez urządzenia sanitarne w kuchni, po sprzęty w niej używane. Pełna dokumentacja i przygotowanie miejsca, w którym chcemy otworzyć restauracje pomoże w szybkim załatwienia spraw papierkowych z instytutem sanitarnym. No i można zająć się umeblowaniem Sali dla gości i wymyślaniem menu. A to już tylko i wyłącznie pomysł właściciela jest ważny. Ostatnią kwestią jest tylko zastanowienie się nad wprowadzeniem alkoholi do restauracji. Jeśli chcemy wprowadzić wina przyspieszające proces trawienia konieczna będzie jeszcze jedna wizyta w urzędzie miejskim w oddziale do spraw koncesji, gdzie Panie wyjaśnią dokładnie jakie papiery należy donieść, żeby machina urzędnicza ruszyła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *