2017-07-07 / przez Darek

Założenie własnej restauracji

założenie własnej restauracji

Gdy praca u kogoś ci nie pasuje lub jej nie możesz znaleźć zawsze masz rozwiązaniem w postaci samozatrudnienia. Od zawsze kuchnia była Twoim ulubionym pomieszczeniem w domu? Twoje wykształcenie łączy się ściśle z gastronomią? Jednak nie chcesz pracować na zmywaku w większej restauracji w Anglii? Warto więc pomyśleć o założeniu swojej własnej małej gastronomi, albo zainwestować więcej pieniędzy i może nawet luksusowa restauracja? Pomysł przypadł CI do gustu? No to czas zacząć działać firma i praca w Pasymiu może być niezwykłą przygodą życia. Pierwsze kroki jakie należy podjąć to założenie w urzędzie miejskim działalności. Nadanie formy i kodów działalności. Następnie nadanie numeru NIP w urzędzie skarbowym oraz REGON w urzędzie statystycznym. Jak widać początek wiąże się z bieganiem po urzędach. Ale załatwianie tych formalności jest niezbędne. Kiedy już wynajmiemy lokal i zaczniemy myśleć o sposobie urządzenia, warto najpierw zapoznać się z wymogami sanitarnymi. W przypadku gastronomi są one ściśle określone. Począwszy od toalety dla klientów, przez urządzenia sanitarne w kuchni, po sprzęty w niej używane. Pełna dokumentacja i przygotowanie miejsca, w którym chcemy otworzyć restauracje pomoże w szybkim załatwienia spraw papierkowych z instytutem sanitarnym. No i można zająć się umeblowaniem Sali dla gości i wymyślaniem menu. A to już tylko i wyłącznie pomysł właściciela jest ważny. Ostatnią kwestią jest tylko zastanowienie się nad wprowadzeniem alkoholi do restauracji. Jeśli chcemy wprowadzić wina przyspieszające proces trawienia konieczna będzie jeszcze jedna wizyta w urzędzie miejskim w oddziale do spraw koncesji, gdzie Panie wyjaśnią dokładnie jakie papiery należy donieść, żeby machina urzędnicza ruszyła.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *