Wielu osobom wydaje się, że praca w Elblągu w jednej ze znanych sieci oferujących hamburgery i frytki jest złapaniem przysłowiowego Pana Boga za nogi. Jak jest naprawdę ? Wszystko w dużej mierze zależy od menadżera, bo choć standardy pracy wszędzie są takie same, to jednak bardzo duże znaczenie ma czynnik ludzki.
Jakie są plusy i minusy pracy w tego typu sieciach? Niewątpliwym plusem jest dość elastyczny harmonogram. Ponieważ w tego typu sieciach zazwyczaj pracują młodzi ludzie, menadżerowie wychodzą im naprzeciw, aby mogli połączyć pracę ze studiami. Kolejnym atutem jest fakt, że jeśli ktoś zamierza związać się z danym miejscem na dłużej może liczyć na awans. Należy jednak pamiętać, że choć awans wiąże się ze wzrostem wynagrodzenia i podniesienia prestiżu, to oznacza on także dużo większą odpowiedzialność i stres, który zawsze jest związany z pracą z ludźmi.
Jeśli chodzi o minusy, to niewątpliwie jest to praca, która uczy dużej pokory i wymaga dużego samozaparcia. Konieczna jest także umiejętność działania pod presją czasu. Pozwala jednak na poznanie siebie w różnych okolicznościach i sytuacjach. Pracownicy pracują w systemie zmianowym, zazwyczaj co tydzień wykonując inne zadanie. Do rozdziału jest obsługa kas, utrzymanie czystości oraz kuchnia. Dzięki temu dużo łatwiej jest poznać specyfikę pracy i nie ma problemu z ewentualnymi zastępstwami. Jeśli chodzi o zarobki to są one w dużej mierze uzależnione od ilości przepracowanych godzin, a stawka godzinowa oscyluje na poziomie najniżej stawki ustalonej przez rząd.
ZOSTAW KOMENTARZ